Hyvä ilmanvaihto on miellyttävän asumisen tae. Kun ilma vaihtuu, kotisi pysyy raikkaampana ja terveempänä: ilman kunnollista ilmanvaihtoa huoneisto altistuu kosteus- ja mikrobiongelmille ja sisäilmasta tulee tunkkaista.

Suomen sääoloissa ilmanvaihtoratkaisuihin täytyy kiinnittää erityisen paljon huomiota, sillä ulkolämpötila saattaa vaihdella yön aikana helposti yli kymmenenkin astetta. Talvipakkasilla lämmin ilma halutaan pitää mahdollisimman hyvin sisällä, mutta samalla korvausilman pitäisi virrata tasaisesti ilmanvaihtoventtiileistä ulkoa sisätiloihin.

Näihin haasteisiin maassamme ollaankin löydetty hyväksi todettuja ratkaisuja ja siksi suomalainen IV-osaaminen onkin maailmankuulua. Kuten kaikessa talotekniikassa, myös ilmanvaihdon saralla tapahtuu koko ajan edistystä ja siksi moniin vanhoihin koteihin täytyykin lisätä nykyajan standardit täyttävät korvausventtiilit ikkunaan jälkiasennuksena. Se on sangen edullinen ja nopea keino lisätä asuinmukavuutta ja sisäilman laatua!

Mitä virkaa korvausventtiilillä on?

Korvausilmaventtiili, eli raitisilmaventtiili, on kotisi ilmanvaihdon keskeisin elementti. Tai oikeastaan puhutaan elementeistä monikossa – on suositeltavaa, että jokaista 20 neliömetriä kohden asunnossa olisi yksi korvausventtiili. Näin raikkaan tuloilman määrä asunnossasi pysyisi optimaalisella tasolla vuorokauden ympäri.

Kun korvausventtiili asennetaan ikkunan kohdalle, puhutaan rakoventtiilistä. Moni onkin takuulla rakoventtiiliin uudehkoissa asuinrakennuksissa törmännyt: se on ikkunan yläpuolella sijaitseva kapea muovilipare, jossa on erillinen vipu, jolla korvausilman tulomäärää voi säätää. Ikkuna on luontainen paikka venttiilille, sillä ikkunoiden saumojen kohdalla kodin energiahävikki on joka tapauksessa suurinta.

Jälkiasennus kannattaa jättää ammattilaisille

Korvausventtiilit asennetaan nykyään automaattisesti ikkunoihin, mutta vanhempiin rakennuksiin ne täytyy asentaa jälkikäteen. Tavalliset seinään upotettavat raitisilmaventtiilit on vielä suhteellisen yksinkertaisia asentaa omin käsin, kunhan tietää varmasti, mitä tekee. Ikkunoiden rakoventtiilien jälkiasennukset on kuitenkin syytä jättää suosiolla ammattilaisten harteille, sillä ikkunoiden lämmöeristysominaisuudet kärsivät suuresti, jos tiivistämistä ei pysty tai osaa tehdä huolellisesti.

Jälkiasennus kannattaa useimmiten, etenkin vanhoissa puutaloissa. Hyvä ilmanvaihto ehkäisee homeongelmian syntymistä ja näin ollen lisää kodin käyttöikää ja jälleenmyyntiarvoa. Parhaan lopputuloksen saa, kun samalla kertaa vaihtaa vanhat ikkunat moderneihin, lämmöneristysarvoltaan huomattavasti parempiin ruutuihin. Se on usein yksinkertaisempi ja toisinaan jopa halvempi ratkaisu kuin pelkän rakoventtiilin asentaminen.

Jälkiasennuksen hinta

Ikkunan korvausventtiilin jälkiasennus ei ole lainkaan niin kallis toimenpide kuin yleensä luullaan – ellei ikkunaa ympäröivien rakenteiden kunto ole dramaattisen huono, puhutaan pikemminkin satojen kuin tuhansien eurojen kokonaishinnasta, toki tarvittavien venttiilien lukumäärästä riippuen. Rakoventtiilien hinta vaihtelee paristakympistä sataseen: kalliimmat mallit on suunniteltu lähinnä allergikoille, jotka vaativat venttiileiltä tavallista parempaa hiukkassuodatusta.

Vaikka valtaosa jälkiasennuksen hinnasta muodostuu siis juuri asennustyöstä itsestään, säästöjä ei kannata lähteä hakemaan tekemällä asennusta itse. Virheellinen asennus voi johtaa lämpöhukkaan ja entistä pahempiin sisäilmaongelmiin.

Jos koet, että kotisi sisäilmassa olisi parantamisen varaa tai epäilet, että nykyiset venttiilisi vuotavat tai ovat tukossa, on suositeltavaa pyytää ammattilaisen arvio mahdollisen jälkiasennuksen tarpeesta.